insändarbloggen.se

insändarbloggen.se

Om insändarbloggen

Insändarbloggen ger mina synpunkter på händelser och företeelser som jag för närvarande tycker något om.
Bra tips för tidningar att hitta material.

Heja IF-Metall

InsändarePosted by Leif Chressman Tue, March 03, 2009 11:26:43
Heja IF-Metall!!
Äntligen någon som tar ansvar i krisen och bryter gamla låsta mönster på arbetsmarknaden.

Nu är det visserligen sent påtänkt och många kommer inte att ha glädje av den nya situationen, men bättre sent än aldrig.

Det som IF-Metall nu gjort visar på att det ändå finns en vilja bland arbetsmarknadens parter att ta till kreativitet och samarbete för att lösa upp låsta positioner i krislägen.

Om nu dessutom de lokala avtal som sluts med IF-Metall också motsvaras av skrotade bonusprogram och lönesänkningar för arbetsgivarna så har vi kommit långt i att ta oss ur krisen.

Vi får väl dessutom förvänta oss att riksdag och regering lär sig av detta och påbörjar en förändring av A-kasse och AF-reglerna så att även de som redan står utanför arbetsmarknaden får en god chans till återinträde.

Att som Mona Sahlin gör, skälla på regeringen för inaktivitet istället för att berömma IF-Metall är ju trist, men förväntat.

Använd omvänd psykologi istället och framhåll det goda exemplet så att alla förstår att det här är vägen att gå i framtiden.

Förhoppningsvis blir detta inte enbart en ”krishantering” utan början på en ny förståelse mellan arbetsmarknadens parter som dessutom får återverkningar på vårt idag stelbenta regelsystem.

Visst sjutton är det väl bättre med 100 st på 80% lön + ev. kompetensutveckling som bibehåller jobben och kopplingen till arbetsmarknaden samt ger företagen en chans att överleva för att långsiktigt garantera arbetstillfällen än 80 st med 100% lön och 20 st som sitter hemma i stugorna och deppar över att ej vara önskade, samt sakta men säkert förlorar i både kompetens och vilja, och som sen kanske inte finns tillgängliga när företaget väl behöver dem igen.

Leif Chressman

Arbetslös

  • Comments(0)//leif.chressman.se/#post10

Sjuka regler på arbetsmarknaden

InsändarePosted by Leif Chressman Fri, February 20, 2009 13:03:02

När nu arbetslösheten sprider sig i det svenska samhället i spåren på den globala finanskrisen så måste vi nog börja tänka om när det gäller utformningen av svenska regler kring a-kassa och arbetslöshet.

Hitills har ju facket lyckats med konststycket att få in avundsjuka och misstro mot människor och företagare som den allenarådande principen vid uppbyggnad av vårt trygghetssystem.

Vad har det lett till?

Jo att arbetslöshet är att betrakta som en sjukdom och att de individer som råkar ut för det skall isoleras i sina hem på heltid. Det enda de tillåts göra är att söka arbete på heltid samt att ”hoppa” när A-kassa eller AF säger så.

Arbeta deltid får man endast under max 75 dagar, sen lurar man nog a-kassan så då försvinner det!!

Att aktivera sig med att smyga igång någon egen verksamhet som man kanske i en framtid kan leva av är heller ej tillåtet. Omdelbar avstängning! Säkert lurendrejeri och utnyttjande av systemet för egen vinning…

Att som i Danmark dela på jobben i dåliga tider är inte att tänka på , för då får ju företagen billigare arbetskraft och då går det bra för dem så att företagaren tjänar oskäligt med pengar. Inte jämlikt!! (Att sen företaget kanske överlever och ger fler anställning i framtiden skiter vi i, bara inte direktörerna tjänar pengar)

Att dessutom den anställde mår bättre av att arbeta en vecka och vara arbetslös en vecka samt att han/hon lättare kan gå upp på heltid när tiderna blir bättre är inte att tänka på.

Här har vi ju kompetensutvecklingsgrupper som AF styr över….

Hu ja, va hemskt det låter, men det är ju tyvärr sanningen som vi nog bör tänka till på nu när vi ser arbetslöshetsnivåer på 10% närma sig i rask takt.

Hur vore det om vi kunde utforma ett trygghetssystem som utgår ifrån det faktum att de flesta människor är ärliga i sina uppsåt och i de flesta fall vill jobba. (Gäller även direktörer)

Att ordna ett system som är flexibelt utifrån denna enkla grundtes och som ger individer och företag möjligheter att på ett ordnat sätt komma igenom svåra tider med både de anställdas kompetens och värdighet i behåll samt företagens kostnadsmassa på en rimlig nivå vore en nåd att stilla bedja om.

Leif Chressman

Arbetslös

  • Comments(0)//leif.chressman.se/#post9

Mix Megapols teknik

InsändarePosted by Leif Chressman Thu, February 12, 2009 09:42:51
Jag lyssnar gärna på MixMegapol eftersom dom spelar bra musik och visst är Gry och Adam bra på morgonkvisten men...

varför lyssnar inga av mixmegapols egna tekniker på programmet!!

Ofta blir det helt tyst under minst en minut, i alla fall så länge så att man undrar om bilradion gått sönder. Ofta byter jag till en annan kanal för att kolla radion.
Dessutom har man ännu ej lärt sig att synka inslagen som ofta kommer mitt i reklamen eller tvärtom.

Skärpning ................

Leif

  • Comments(0)//leif.chressman.se/#post8

Parkering i Skara

InsändarePosted by Leif Chressman Sat, January 31, 2009 15:12:43
Parkeringar i Skara,

Varför får man numera (sen ett par år) parkera på båda sidorna av Järnvägsgatan. Det blir väldigt trångt och många kör långt ut i gatan så att det nästan blir stopp i trafiken. Visserligen har vi dåligt med P-platser i Skara, men det betyder ju inte att man skall tillåta parkering så att det ställer till bekymmer i trafiken. Kommer det en buss eller lastbil så är det stopp i motsatt riktning.

Mvh

Leif

  • Comments(1)//leif.chressman.se/#post7

Felplacerade busshållplatser

InsändarePosted by Leif Chressman Wed, January 14, 2009 14:48:17
Hur kan man lägga en busshållplats precis efter ett övergångsställe som på Malmgatan i Skara vid vårdcentralen. När bussen stannar vid hållplatsen så spärrar den helt och hållet för biltrafik eftersom refugen med övergångsstället ligger i jämnhöjd med bussens bakre del så att bakomvarande bilar får lov att stanna, eller som en del gör , kör över i vänster körfält och kör om bussen den vägen.
LIVSFARLIGT!
Hur tänker kommunens planerare och eller Västtrafik??

Leif

  • Comments(0)//leif.chressman.se/#post6

€ nu!

InsändarePosted by Leif Chressman Sat, January 10, 2009 14:00:28
Varför gör inte alla kommuner som Höganäs? Inför Euro som parallell valuta i alla affärer, banker, restauranger etc samt betala personalens löner i % för de som vill.
Skulle sätta bra tryck på regering och riksdag.
Leif

  • Comments(0)//leif.chressman.se/#post5

Returstationer

InsändarePosted by Leif Chressman Mon, December 22, 2008 15:05:39
Skärpning!

Sita som sköter returstationerna i Skara får banne mig se till att skärpa sig.
Nästan varje gång jag kommer till en returstation med flaskor, burkar eller kartong så är det fullt i behållarna och riktigt grisigt runt omkring.
Om vi nu skall köra alla våra sopor till returstationer och soptippar själva så bör vi väl ändå kunna förvänta oss att där enkelt bli av med det utan att behöva vada i skiten!

  • Comments(0)//leif.chressman.se/#post4

Bananrepublik

InsändarePosted by Leif Chressman Fri, December 19, 2008 15:23:26
Sverige har blivit en bananrepublik!

Vadå? Jo vi har ju numera en valuta som inte är värd ett enda dugg utanför landet.
Euron står i 11:- men ingen reagerar eller pratar om det!
Visserligen är det bra för vissa exportföretag, men egentligen bara för de som säljer i Euro och som köper alla insatsvaror i Sverige.
För gemene man är det egentligen bara av ondo att bo i ett land med en så lågt värderad valuta. Dyrare importvaror, (d.v.s de flesta) samt dyrare utlandsresor.
Varför hörs ingen debatt om att Sverige borde vara med i Eurosamarbetet?
Euro nu!

  • Comments(0)//leif.chressman.se/#post3
Next »