insändarbloggen.se

insändarbloggen.se

Om insändarbloggen

Insändarbloggen ger mina synpunkter på händelser och företeelser som jag för närvarande tycker något om.
Bra tips för tidningar att hitta material.

Heja IF-Metall

InsändarePosted by Leif Chressman Tue, March 03, 2009 11:26:43
Heja IF-Metall!!
Äntligen någon som tar ansvar i krisen och bryter gamla låsta mönster på arbetsmarknaden.

Nu är det visserligen sent påtänkt och många kommer inte att ha glädje av den nya situationen, men bättre sent än aldrig.

Det som IF-Metall nu gjort visar på att det ändå finns en vilja bland arbetsmarknadens parter att ta till kreativitet och samarbete för att lösa upp låsta positioner i krislägen.

Om nu dessutom de lokala avtal som sluts med IF-Metall också motsvaras av skrotade bonusprogram och lönesänkningar för arbetsgivarna så har vi kommit långt i att ta oss ur krisen.

Vi får väl dessutom förvänta oss att riksdag och regering lär sig av detta och påbörjar en förändring av A-kasse och AF-reglerna så att även de som redan står utanför arbetsmarknaden får en god chans till återinträde.

Att som Mona Sahlin gör, skälla på regeringen för inaktivitet istället för att berömma IF-Metall är ju trist, men förväntat.

Använd omvänd psykologi istället och framhåll det goda exemplet så att alla förstår att det här är vägen att gå i framtiden.

Förhoppningsvis blir detta inte enbart en ”krishantering” utan början på en ny förståelse mellan arbetsmarknadens parter som dessutom får återverkningar på vårt idag stelbenta regelsystem.

Visst sjutton är det väl bättre med 100 st på 80% lön + ev. kompetensutveckling som bibehåller jobben och kopplingen till arbetsmarknaden samt ger företagen en chans att överleva för att långsiktigt garantera arbetstillfällen än 80 st med 100% lön och 20 st som sitter hemma i stugorna och deppar över att ej vara önskade, samt sakta men säkert förlorar i både kompetens och vilja, och som sen kanske inte finns tillgängliga när företaget väl behöver dem igen.

Leif Chressman

Arbetslös

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.